• Photo by Stephen Wong

 • Photo by Rantje Allen

 • Photo by Michael Tan

 • Photo by Rantje Allen

 • Photo by Taw Yeang Goh

Loading content - please wait...

Duiken in Gorontalo aan Golf van Tomini in Sulawesi, Indonesie

Niet ver van de beroemde Bunaken Nationaal Park en de Straat van Lembeh ligt een verborgen paradijs….

Duiken in Gorontalo: Overdadige onderwaterlandschappen

Gorontalo ligt aan Golf van Tomini in Noord Sulawesi, Indonesie. Torenhoge kalkstenen kliffen duiken de zee in. Direct langs de kust ligt een smal ondiep koraalrif. Enkele meters verderop houdt het koraalrif abrupt op en duikt de wand naar een diepte van ongeveer 30 meter. Na het tweede plateau volgt opnieuw een steile wand eerst naar 120 meter om vervolgens naar een diepte van 4 kilometer verder te dalen.

duiken in Gorontalo
Direct langs de kust ligt een smal ondiep koraalrif

Doordat het diepe oceaanwater direct richting de kust stroomt, passeert het pelargisch marineleven dicht in de buurt van de muur. Dit geldt ook voor walvissen, walvishaaien, permanent verblijvende scholen van Risso-dolfijnen en vreemde, bijna transparante wezens.

De kalksteen basis van de wand is door de natuurlijke krachten van de zee geërodeerd. Dit resulteert in enkele van de meest bijzondere onderwater formaties ter wereld. De muur zelf zit vol gaten en spleten. Er zijn grotten, grotjes en swim-throughs. De grote scheuren in het koraalrif bieden een spookachtig beeld. Het onderwaterleven, de riffen en de onderwaterlandschappen zijn rijk, ongerept, gevarieerd. Het gebied beschikt ook over een aantal rijke en verrassende muckduikstekken. De stroming zorgt voor de aanwezigheid van grote scholen jagende vis.

Duiken in Gorontalo: Inheems onderwater leven

Noord-Sulawesi beschikt over de grootste biodiversiteit van het onderwater leven op de planeet. Dit gebied bevat ruim 500 soorten steen, rifbouwende koralen – meer dan tien keer zoveel als in het hele Caribisch gebied.

duiken in Gorontalo
De gigantisch en surrealistische Salvador Dali sponze

De gigantisch en surrealistische Salvador Dali sponzen kunnen alleen in Gorontalo worden gevonden. De prachtige blauwe buik blenny (Blue belly blenny: Escenius caeruliventris 2004) wordt beschouwd als specifiek voor Gorontalo’s Tomini Bay. De lijst met nieuwe, nog niet eerder beschreven, specifiek inheemse soorten van het mariene leven in Gorontalo groeit jaarlijks. Een groot aantal daarvan is opgenomen in het prachtige onderwater-fotoboek “Gorontalo: Hidden Paradise” (2006).

Ga met Miguel’s Diving, Gorontalo’s pionier op het gebied duiken, in zee en laat u meenemen naar de unieke duikstekken die wij sinds het jaar 2000 hier zelf hebben ontdekt.

Duiken in Gorontalo: Gevarieerde duikstekken

Met onze uitgebreide kennis van Gorontalo’s wateren, bieden onze medewerkers de gasten een grote variëteit aan duikenstekken waaronder grotten en grotjes, muckduikstekken, pinakels, ondiepe koraaltuinen, stijle-wand-duiken en wrakken. Een paar van de meer dan 20 duikstekken:

 • Honeycomb: een verzonken koraalblok in de vorm van een honingraat in de lange kuststroom
 • Japanese Cargo Wreck: een 50-meter lang metalen wrak gezonken in 1942
 • Jinn Caves: een spleet in de koraalwand zorgt voor een spookachtige omgeving
 • Sand Castle: vreemde schoonheid in het zand en puin
 • Sentinels: een onderwatertour langs meerdere pinnacles
 • Traffic Circle: miljoenen vissen rond fantastische koralen

Wat heeft Miguel’s Diving te bieden?

 • Twee tot drie duiken per dag voor gecertificeerde duikers
 • Huur duikuitrusting
 • Twee compressoren voor schone lucht
 • Zuurstof en eerste hulp aan boord van speciaal voor duiktrips gebouwde speedboot
 • Meer dan 20 uitstekende duikstekken binnen 10 tot 60 minuten per boot bereikbaar
 • Een duikseizoen dat loopt van november tot april
 • Hotel- en duikenarrangement naar wens

[ready_google_map id=’1′]

Hoe reist u naar Gorontalo?

De stad beschikt over een eigen vliegveld met dagelijkse vluchten vanuit Manado, Makassar, Jakarta en Denpasar. Internationale reizigers kunnen vliegen naar Jakarta, Denpasar, Manado om daarna per binnenlandse vlucht door te vliegen naar Gorontalo.

duiken in Gorontalo
Speedboot Miguel’s Diving

De route over land vanuit Manado duurt, met eigen vervoer of met een locale bus, een volledige dag.

U kunt contact met ons opnemen om u te helpen met uw keuzes, uw reservering en vluchten via info@miguelsdiving.com

De keuze van de critici

“Het feit dat maar heel weinig duikers ooit hebben hun vinnen hebben gebruikt op deze ongerepte riffen betekent dat er een enorme rijkdom aan zeldzaam onderwaterleven ligt te wachten om hier ontdekt te worden.” – William Tan, FiNS magazine, april 2004

“Gorontalo heeft een aantal van de beste (zoniet de beste) harde koraal kolonies die Takako en ik ooit zijn tegengekomen in onze reizen …. In al onze talloze duiken over de hele wereld, zagen we in Gorontalo zo veel dat we nooit eerder hadden gezien. “- Stephen Wong, What’s Happening tijdschrift, maart 2006

“Best bewaarde geheim in Indonesië” -Editor, Asian Diver magazine, juni / juli 2006

“… wereldklasse duiken … (werp) een blik op de beroemde Salvador Dali sponzen of op de talloze inheemse dieren.” – Sol Foo, Asian Diver magazine, I/2010

Activiteiten op land

Er zijn meerdere mogelijkheden om een dag in of rond de stad Gorontalo door te brengen. Wat dacht u van een bezoek aan een aantal 16e eeuwse Portugese forten met uitzicht op het meer Limboto? Of een duik in de Lombongo hotsprings na een wandeling naar de waterval in de jungle? Of een bezoek aan de vismarkt vroeg in de ochtend? Reizigers met meer tijd kunnen een bezoek brengen aan de inheemse wilde dieren, zoals de Babirusa, in Nantu Forest Reservaat. De afgelegen locatie van dit reservaat vereist vervoer over land en over de rivier! Voor een trip met overnachting kan een vergunning worden geregeld.

Alle accommodaties zijn gelegen in Gorontalo Stad, een provinciestad met vriendelijke bewoners, vervoer via paard en wagen of per gemotoriseerde riksja’s (bentor genaamd). Omdat Gorontalo niet gebombardeerd is tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn veel Nederlandse gebouwen zijn nog steeds in gebruik.

Waar verblijft u in Gorontalo?

Alle accommodaties bevinden zich in Gorontalo Stad, een provinciestad met de prettige gemoedelijke sfeer van een dorp waar de bewoners vriendelijk zijn, de kippen vrij rondrennen en haar excentrieke gemotoriseerde riksja’s welke hier bentor worden genoemd. Omdat Gorontalo nooit is gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel gebouwen uit de Nederlandse koloniale tijd bewaard gebleven en in gebruik. Toch is Gorontalo van alle moderne gemakken voorzien. Geldautomaten, mobiele telefonie en internet zijn overal aanwezig en beschikbaar.

Miguel’s Diving biedt pakketprijzen voor duiken en accommodatie passend bij elk budget en voor alle verblijfsduren. Yulia, een lokaal zakenhotel en biedt een goede prijs-/kwaliteitverhouding. Voor duikers die voor iets meer luxe gaat is het sterrenhotel Grand Q Hotel beschikbaar. Kamers in beide hotels zijn voorzien van:

 • Dubbel- of Twinbedden
 • Airconditioning
 • Warm water douche
 • Internationale kabel-tv
 • Mini bar
 • WIFI
 • Ontbijtbuffet

Ook voor budgetreizigers kunnen wij eenvoudige accommodatie verzorgen.

Hoe kunt u contact met ons opnemen?

Voor vragen of boekingen, neem contact met ons op via e-mail of via ons kantoor:

 • Miguel’s Diving Gorontalo
 • Jl. Yos Sudarso No 218A, Pabean, Kota Gorontalo
 • Gorontalo, Sulawesi, Indonesia 96117